Welke interieur stijl past het beste bij een vakantiewoning?

lichtplan
Lichtplan maken, zo simpel is het!
mei 1, 2018
Hoogseizoen
Hoogseizoen
juli 11, 2018
Interieur stijl

Met welke interieur stijl richt je een vakantiewoning het beste in?

Welke interieur stijl kies je voor een vakantiewoning? Zo veel mensen, zo veel smaken. Wanneer kies je de juiste stijl voor de inrichting van je vakantiewoning? Het interieur van een vakantiewoning is steeds vaker bepalend voor een goede verhuuropbrengsten. Mensen kiezen een vakantiewoning hoofdzakelijk op basis van de sfeer op de foto’s die online staan. Het is dus belangrijk om over het interieur van de vakantiewoning na te denken.

Helaas kan ik geen standaard interieur stijl adviseren want het is van een aantal punten afhankelijk. Lees hieronder waarmee je rekening moet houden bij het inrichten van de vakantiewoning.

 

Interieur stijl

Er zijn heel veel verschillende interieur stijlen, die allemaal wel geschikt zijn voor de inrichting van een vakantiewoning. Om er maar eens een paar op te noemen:

 • Scandinavisch: strakke lijnen, lichte kleuren en natuurlijke materialen.
 • Industrieel: robuust, stoer, ruimtelijk, functioneel en ruwe materialen.
 • Landelijke: natuurlijke materialen zoals hout en veel woonaccessoires.
 • Bohemien: vrolijke kleuren, wereldse invloeden gemixt met jaren ’60 stijl.
 • Feng Shui: inrichten volgens de oude Chinese leer voor positieve energie.
 • Minimalistisch: kunst van het weglaten zonder verlies van comfort en luxe.
 • Modern: strakke lijnen, eenvoud, rechte vormen en luxe materialen.
 • Etnisch: verre reizen en andere culturen, grafische prints en warme kleuren.

 

Omgeving

Niet alleen je eigen smaak en die van de vakantieganger zijn bepalend voor de stijl van het interieur, ook de omgeving van de vakantiewoning is een belangrijk aspect waarmee je rekening moet houden voor het bepalen van de sfeer in de vakantiewoning.

Vaak verblijven vakantiegangers maar een kort tijd in een vakantiewoning, van een paar dagen tot een paar weken. Door het versterken van de sfeer in een vakantiewoning geeft je een extra dimensie aan hun vakantiegevoel.

Denk maar eens aan een skivakantie. Als de vakantiewoning dan ook qua interieur stijl hierbij aansluit dan geniet je toch meer van dat weekje skiën. Ruwe materialen, hout, schapenvachtje en open haard. Met een paar krachtige kenmerken zet je gelijk een passende sfeer neer. Of een strandhuis ingericht met lichte kleuren en natuurlijke materialen.

De interieur stijl van een vakantiewoning versterkt het gevoel en de beleving van een vakantie!

 

Huidig meubilair

Bestaande materialen en meubels kunnen ook richting geven aan de nieuwe interieur stijl. Vaak is het niet nodig om gelijk het hele interieur te vervangen bij een restyling. Wees wel heel kritisch met het behouden van je huidige meubilair en woonaccessoires. Controleer deze op kwaliteit en beschadigingen. Een vakantiewoning wordt intensief gebruikt en niet iedereen gaat met de spullen van een ander om zoals thuis. Dit is ook een belangrijk punt bij de aanschaf van nieuw meubilair. Zorg voor een goede kwaliteit. Tevens verhoogd dit het comfort van de vakantieganger en voorkomt dat je ieder jaar je interieur kan vervangen!

Als je gaat shoppen voor nieuw meubilair en woonaccessoires hou er dan rekening mee dat het goed schoon te maken is. Ga daarom de woning niet over styleren met heel veel woonaccessoires. Uiteindelijk moet het wel onderhouden worden zonder dat de schoonmaakkosten de pan uit rijzen.

 

De vloer

De laatste belangrijke pijler in je interieur stijl afweging voor een vakantiewoning is de vloer. De vloer heeft het grootste oppervlak in de vakantiewoning en is daardoor het fundament voor de sfeer. Het materiaal, de kleur en het patroon geeft gelijk de sfeer aan. Vaak is het ook de grootste investering in een vakantiewoning. Zorg dan ook dat deze slijtvast is en niet makkelijk beschadigd door harde voorwerpen. Er zijn op het gebied van vloeren veel keuzes mogelijk. Voor iedere stijl is er wel een mogelijke vloer:

 • Scandinavisch: lichte vloer van wit eiken of PVC-laminaat
 • Industrieel: gevlinderd beton of betonciré
 • Landelijke: eiken in visgraad motief of tegels voor het binnen/buiten gevoel
 • Bohemien: lichte plankenvloer met groeven of kurk
 • Feng Shui: warme houten vloer, gebruik echte materialen
 • Minimalistisch: strakke gietvloer in een sobere kleur
 • Modern: hier kan je vele kanten op, mooi donker hout tot licht marmer
 • Etnisch: gebruik vloerkleden met een grafische print

 

De juiste keuze

Al met al moet je heel veel afwegingen maken voor de juiste keuze van de interieur stijl voor een vakantiewoning. Mijn advies is, blijf dicht bij jezelf. Ga vooral niet iets namaken wat je op internet heb gevonden. Dat lukt namelijk nooit en het niet bereiken van hetzelfde resultaat is vaak teleurstellend.

Kom je er niet aan uit, dan is dat best te begrijpen. Holiday Home Restyling is gespecialiseerd in het restylen van vakantiewoningen. Wij houden met al deze (en nog meer) aspecten rekening. Zo krijg je een sfeervolle en duurzame vakantiewoning. Door de hogere bezettingsgraad en huurprijzen heb je de investering van een nieuwe interieur stijl snel terugverdiend.