Lichtplan maken, zo simpel is het!

Een beter rendement uit uw second home, het kan echt!
Een beter rendement uit uw second home, het kan echt!
januari 26, 2022
Interieur stijl
Welke interieur stijl past het beste bij een vakantiewoning?
maart 14, 2022
lichtplan

Lichtplan maken, zo simpel is het!

Een lichtplan is vaak het onder geschoven kindje als het er überhaupt is. Meestal worden de lampen zomaar ergens in de ruimte gezet. Er wordt niet echt over een lichtplan nagedacht. Dat is jammer want met een goed lichtplan kan je een ruimte meer contrast en sfeer geven. Met een lichtplan kan je ook de mooie punten van een kamer uitlichten en de rommelhoekjes naar de achtergrond laten verdwijnen.
Daarom gaan we je helpen een goed lichtplan te maken in 3 stappen.

Ten eerste is het goed om te weten wat voor soorten verlichting er zijn.

  • Basis verlichting
    Dit is de algemene verlichting, veelal verlicht je hiermee een groter oppervlakte. Het geeft weinig contrast aan een ruimte doordat het licht overal even veel aanwezig is. Het heeft een daglicht werking.
  • Functionele of gerichte verlichting
    Hiermee licht je bepaalde zaken extra uit. Zoals een schilderij of foto aan een muur. Maar ook een leeslamp is ook een goed voorbeeld hiervan.
  • Decoratieve of sfeerverlichting
    Deze lichtbronnen geven veel contrast en diepte aan de ruimte. Zorg dat sfeerverlichting niet te fel is. Deze lampen zijn meer een interieur accessoire.

De ruimte

De meest voor de hand liggende ruimte waar je een lichtplan voor wilt maken is meestal de woonkamer. Dat wilt niet zeggen dat de andere ruimtes het niet nodig hebben.

Alle ruimtes die meerdere functies hebben kunnen een goed lichtplan gebruiken!

De slaapkamer dient vaak voor meerdere doelen. Naast slapen wordt de slaapkamer gebruikt voor meerdere vormen van ontspanning. Hierbij wil je niet dezelfde verlichting hebben. Voor de functie slapen moet het donker zijn, ontspannen met een goed boek is een goede leeslamp wel prettig maar andere omstandigheden vragen weer voor een romantische verlichting.

De keuken is een ook voorbeeld die in veel huishoudens een multifunctionele ruimte is en niet alleen gebruikt wordt voor het klaarmaken en nuttigen van maaltijden. Huiswerk maken, bijpraten met de buurvrouw, verjaardagen vieren enzoverder.

Plattegrond voor lichtplan

Oké, nu gaan we echt aan de slag met het 3 stappenplan. Om te beginnen heb je een plattegrond van de ruimte nodig. Download hier een template.

Stap 1 Tekenen

Teken de plattegrond zo goed mogelijk op schaal, bijvoorbeeld 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in het echt). Zo krijg je een realistisch overzicht van je kamer. Maak duidelijk waar vaste elementen staan, zoals ramen, deuren, een schouw, enz. Teken vervolgens de grote meubelen in je huis, zoals een bank, eettafel, boekenkast. Vergeet ook de tv niet! Teken ook zoveel mogelijk de aansluitpunten voor de verlichting in zoals stopcontacten.

Stap 2 Ruimte analyseren

Denk na over welke functies er plaatsvinden in de ruimte. Aan de eettafel wordt overdag gewerkt en ’s avonds gegeten. In het zit gedeelte overdag bezoek ontvangen en ’s avonds TV kijken. Kijk ook eens goed of er donkere hoeken zijn in de ruimte die extra verlichting nodig hebben, wellicht ook wel overdag.
Zijn er schilderijen, foto’s of accessoires die extra uitgelicht mogen worden en zijn er zaken die je liever niet wilt laten opvallen?
Daarnaast is het belangrijk om te weten of je veel donkere kleuren of juist lichte kleuren hebt gebruikt in de ruimte. Een ruimte met veel donkere kleuren heeft meer verlichting nodig, lichte kleuren reflecteren meer licht.

Stap 3 De verlichting

Geef met verschillende kleuren de soorten verlichting aan op de tekening.
Begin met het intekenen van de basisverlichting.
De basisverlichting doe je het eerste aan als je thuis komt. Het moet de ruimte goed verlichten. Dit doe je met hanglampen en plafondlampen. Omdat de basisverlichting veel licht opbrengst heeft is het aan te raden om te zorgen dat deze lampen dimbaar zijn. Daardoor worden de basislampen ook geschikt voor functionele en sfeerverlichting. Hiervoor zijn meerdere opties denkbaar zoals inbouwdimmers maar ook de Philips HUE lampen bieden een goede oplossing.
Een andere vorm van basisverlichting zijn upperlights. Deze lampen schijnen naar boven, het licht weerkaatst op het plafond. Zo krijgt de ruimte mooi diffuus licht.

Met een andere kleur ga je de gerichte en functionele verlichting intekenen. Deze vorm van verlichting ga je gebruiken op de plekken waar je activiteiten uitvoert zoals eten, werken, lezen, kinderen spelen, enz. Maar is ook bedoeld voor het uitlichten van schilderijen of kasten. Bij het kiezen van deze lichtbronnen dien je eraan te denken dat je er niet rechtstreeks in wilt kijken en dat ze geen schaduwwerking hebben op je werkoppervlakte.
Plafond spot zijn erg geschikt hiervoor maar ook een staande lamp of hanglamp kan hiervoor goed gebruikt worden.

Als laatste ga je sfeerverlichting aanbrengen in de ruimte met weer een andere kleur. Let bij het plaatsen van deze verlichting op de hoogte van de lichtbronnen in de ruimte. De basisverlichting en functionele verlichting bevinden zich vaak op 1,5 meter of hoger. Met de sfeerverlichting ga je onder andere de lagere plekken verlichten, plaats bijvoorbeeld lichttrips onder een (keuken)kast. Sfeerverlichting heeft meestal een lage lichtopbrengst. Kaarsen en een openhaard zijn ook vormen van sfeerverlichting. Verder mag de sfeerverlichting een mooie accessoire zijn in de ruimte.

Tot slot

Je heb nu alle drie de stappen doorlopen en een goed lichtplan op papier staan. Nu alleen nog de armaturen uitzoeken. Dit is heel persoonlijk en afhankelijk van je smaak.
Hou wel rekening met de zichtlijnen, dit kan bepalend zijn of je (semi) transparante of dichte lampenkappen wilt kiezen.

Mocht je ondanks alle tips geen tekenwonder zijn of je kan geen keuzes maken. Holiday Home Restyling maakt ook lichtplannen op maat. We helpen je graag verder om je woning mooi uit te lichten en functioneel te maken.