4 Tips rendement tweede woning in het buitenland

virtual reality VR holiday home restyling
Virtual Reality Interieur
augustus 8, 2018
renovatie vakantiewoning buitenland
Renovatie vakantiewoning buitenland
maart 4, 2019
tweede woning in het buitenland

4 Tips hoe je rendement kan maken op een tweede woning in het buitenland

De meeste eigenaren van een tweede woning in het buitenland combineren business with pleasure. In andere woorden, je gaat voor rendement maar daarnaast wil je ook met familie en vrienden genieten van je tweede verblijf.

Waar moet je nu allemaal op letten als je een tweede woning in het buitenland koopt en deze niet alleen voor privé gebruik is. Daar zit namelijk wel een groot verschil in. Als je puur voor jezelf een vakantiehuis koopt hoef je alleen maar te focussen op je eigen persoonlijke wensen en smaak. Meningen van derden doen er niet toe.

Maar op het moment dat je de woning ook gaat verhuren dan dien je rekening te houden met een groter publiek. De woning moet een brede smaak treffen en op een locatie liggen die voor verschillende partijen aantrekkelijk is.

 

Tip 1 -> Locatie

Een vakantieganger heeft vaak niet maar één reden/doel om naar een bepaald land of regio te gaan. Men combineert vaak een zon, zee en strand vakantie met een aantal uitstapjes naar bezienswaardigheden in de omgeving. Een actieve vakantie wordt afgewisseld met wellness en ontspanning. Bij het bepalen van je locatie hoef je niet perse op een toeristische hot spot te zitten. Een uurtje rijden is voor een vakantieganger doorgaans wel acceptabel.

 

Tip 2 -> Tweede woning in het buitenland

De soort woning is afhankelijk van je doelgroep. Toch zijn er zaken waar je makkelijk rekening mee kan houden bij de aankoop van een tweede woning in het buitenland.

Bereikbaarheid

Geen enkele vakantieganger heeft zin om via moeilijk te vinden, slecht begaanbare of donkere weg de vakantiewoning te bereiken. Dit beperkt een vakantieganger in zijn doen en laten. Je gaat minder makkelijk even om een boodschap of je wilt niet in het donker thuis komen. Wordt ook vaak genoemd door andere vakantiegangers bij de recensies.

Faciliteiten

Het is altijd fijn als een woning ook geschikt is voor mindervalide vakantiegangers. Een woning met een slaapkamer en badkamer op de begane grond is de woning sneller toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen.
Een vakantiewoning met een zwembad zal ook altijd aantrekkelijker zijn dan zonder. Hou er ook rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om achteraf een vergunning te krijgen voor het aanleggen van een zwembad.
In een vakantiewoning met meerdere slaapkamers worden ook vaak meerdere badkamers gewenst. Men gaat vaak met familie en vrienden naar een vakantiehuis maar wensen wel een beetje privacy.

Uitzicht

Daar waar mogelijk is een mooi uitzicht wenselijk. In Nederland hebben de meeste mensen deze luxe niet in hun eigen woonomgeving. Men zal er dan ook niet snel voor kiezen om een vakantiewoning uit te zoeken waar men weer tussen vier muren zit of in een dicht bebouwd gebied.

 

Tip 3 -> Fiscale regels en bijkomende kosten

Het rendement van een vakantiewoning wordt niet alleen bepaald door de huuropbrengsten en de bezettingsgraad. De aankoopprijs en de toekomstige verkoopprijs horen daar ook bij. Ieder land heeft zijn eigen fiscale regels met betrekking tot aankoop en verkoop van woningen. Ook de huuropbrengst kan belast zijn. Laat u hiervoor altijd goed voorlichten door een gespecialiseerd persoon welke onpartijdig is in het aan of verkoop proces.

Daarnaast zijn er nog de jaarlijks terugkomende kosten zoals gemeentelijke belastingen, energienota, onderhoud, service en beheerkosten enzoverder. Zet deze kosten goed op een rijtje om een duidelijk inzicht te krijgen en het mogelijke rendement te kunnen berekenen.

 

Tip 4 -> Interieur


Het interieur is vaak de sluitpost na de aankoop van een vakantiewoning. Al het gene wat hierboven vermeld staat heeft al zoveel geld gekost dat daar geen budget meer voor is. Grote fout want het interieur geeft juist het “gevoel” aan de vakantiewoning.

Het meubilair bepaalt ook het comfort & sfeer van de vakantiewoning. Niet echt een punt waar je op wilt bezuinigen. Je moet er niet aandenken dat je slechte reacties krijgt over de kwaliteit van de bedden bijvoorbeeld. Dat zal de bezettingsgraad niet ten goede komen.

De vakantieganger zal in eerste instantie een land/regio bepalen voor zijn vakantie maar daarna ben je redelijk afhankelijk van de foto’s op het internet en de recensies van vorige vakantiegangers. Om hierin uit te blinken zal je moeten investeren in een goed interieur en mooie foto´s. Laat dit zeker geen bezuinigingspost zijn. Je snijdt jezelf hiermee zeker in de vingers.

Een simpel rekensommetje. Een investering van bijvoorbeeld € 10.000 kan je terugverdienen tussen de 5 en 10 maanden verhuur door de verhuurprijs per week te verhogen met € 250.
Maar na een restyling van een vakantiewoning ligt de gemiddelde huurprijs vaak minimaal € 500 per week hoger en de bezettingsgraad zal stijgen.

 

Ieder zijn eigen specialiteit!

Er zijn vele soorten partijen die u kunnen helpen bij de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland. Er zijn zelfs speciaal beurzen zoals de Second Home Beurs, zowel in Nederland als België. Maar na de aankoop van de vakantiewoning stopt het daar dan ook vaak. Voor het interieur wordt u verwezen naar een interieurwinkel in de buurt met geen ervaring op het gebied van vakantiewoningen. Bij deze interieurwinkels ligt het aanbod van het meubilair ook niet op één lijn met onze west Europese smaak. Ook wordt vaak het interieur van de vorige eigenaar mee overgenomen. Dit is heel gebruikelijk in het buitenland. Uit budget afwegingen laat men dit dan ook vaak staan met als toevoeging wat eigen snuisterijen.

Holiday Home Restyling is gespecialiseerd op de inrichting van vakantiewoningen in het buitenland. Wij kunnen u helpen om van ontwerpfase tot en met de uitvoering uw vakantiewoning helemaal in stijl te brengen naar de wensen van de vakantieganger en eigenaar.

Zorg dat u bij de aankoop van een vakantiewoning rekening houdt met een budget voor de inrichting van de vakantiewoning. Dit is net zo bepalend voor het rendement als de vakantiewoning zelf!